Bij LU is het al enkele jaren onze missie om LUve te verspreiden onder de Belgen. Middels verschillende initiatieven en de hashtag #ShareTheLUve proberen we tot een liefdevollere samenleving te komen.

Uit recent onderzoek is gebleken dat 1 op 2 Belgen zich wel eens eenzaam voelt*! Eenzaamheid komt in alle lagen van de bevolking, in alle leeftijdsgroepen en is vaak een taboe bij diegenen die eronder lijden. Het is niet omdat iemand nooit over eenzaamheid praat, dat het er niet is.

Wij hopen het stigma dat rond eenzaamheid hangt, bespreekbaar te maken en iedereen te inspireren om samen actie te ondernemen, om zo eenzame mensen meer uit hun isolement te halen. In samenwerking met CAW, de dagelijkse helden tegen enzaamheid, lanceert LU de Koekoekskes!

*Studie van UGent 2020

Hoe kan jij helpen?

1

Deel een Koekoekske

Verras iemand die zich wat eenzaam voelt met een koekske en een LUvedevol bezoekske.

2

Deel jouw LUve

Deel een foto van jullie liefdevol moment op sociale media met #ShareTheLUve en inspireer anderen.

3

Steun CAW

Voor elke share schenkt LU € 0,50** aan CAW voor de strijd tegen eenzaamheid.

**Maximale bijdrage van € 50.000

Deel een Koekoekske met een
van onze koekskes

via

@LU_belgium_

We hopen 100.000 Koekoekskes te halen!

Waarom CAW
als partner?

CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn: een moeilijke relatie, persoonlijke moeilijkheden, financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving … CAW biedt ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven.

CAW wordt elke dag geconfronteerd met mensen die zich eenzaam voelen of al lange tijd in sociaal isolement leven. Zij ondersteunen en helpen hen op verschillende levensdomeinen. Wie het gevoel van verbinding met zichzelf of met de maatschappij verloren is, wil CAW opnieuw connecteren. Met zichzelf, of met die maatschappij.

Zo helpen zij in de strijd tegen eenzaamheid.

Een aantal voorbeelden:

  • CAW biedt begeleiding aan mensen en helpt hen connectie maken met zichzelf en met de maatschappij.
  • Moeilijkheden in gezins- en partnerrelaties dragen bij tot kwetsbaarheid en eenzaamheid. CAW begeleidt op het vlak van scheiding, ouderschap, IFG, relationele problemen.
  • CAW is er voor slachtoffers en hun na(ast)bestaanden
  • CAW zet in op het versterken van het netwerk van mensen en verbindt mensen met elkaar en met de samenleving. Soms letterlijk door een vrijwilligersnetwerk rond een persoon te bouwen.
Lees meer over CAW

Alvast bedankt voor jullie hulp en inzet! We kijken al uit naar alle hartverwarmende Koekoekses momenten die we het komende jaar met z’n allen zullen realiseren om zo iedereen een klein beetje minder eenzaam te maken.

Haal hier jouw Koekoekskes

FAQ
LU zet al een aantal jaren in op mensen bij elkaar brengen. Dat de Belgen zich samen alleen voelen en er niet kunnen over praten, daar willen we aan werken. We sporen mensen aan om te verbinden met degene die ze missen of personen waarvan ze voelen dat ze eenzaam zijn. Hen inspireren door met een klein gebaar de waardevolle relaties die ze hebben te onderhouden en er nieuwe op te zetten met degene die connectie missen. CAW verricht heel mooi en verbindend werk bij alle mensen die er meeste nood aan hebben. Vandaar dat het voor ons een logische keuze was om hun werk te ondersteunen.
Ga met een LU koekje naar een vriend, kennis, buur, … waarvan je weet/voelt dat hij of zij eenzaam is. Knoop het gesprek aan en deel dit waardevol moment op je Sociale Media (Facebook, Instagram of TikTok) via #ShareTheLUve. Belangrijk is om een feed post te plaatsen waar hashtag in copy is vermeld. Geen paniek als je geen publiek account hebt, wij kunnen het totaal aantal hashtags tellen ondanks dat we je foto niet kunnen zien. Dus laat dit je vooral niet tegen houden!
CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) biedt in Vlaanderen en Brussel ondersteuning voor (mentaal) welbevinden. Van simpelweg ‘tussen de mensen zijn’ in inloopcentra tot persoonlijke begeleidingstrajecten, opvang of crisishulp. CAW is een aanspreekpunt voor iedereen met vragen of noden binnen (mentaal) welzijn. Dat kan gaan over een moeilijke relatie, persoonlijke moeilijkheden, financiële, administratieve, juridische of materiële problemen, maar ook problemen in het gezin, familie of de ruimere sociale omgeving … CAW biedt ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven.

CAW wordt dagelijks met eenzaamheid geconfronteerd binnen de hulpverlening. Want veel mensen die kampen met problemen hebben geen netwerk. CAW zet in op het versterken van dat netwerk en verbindt mensen met elkaar en met de samenleving. Zo bestrijden zij eenzaamheid
  • Breng een bezoekje aan mensen in je omgeving (kennis, vriend, familie, buur, …) waarvan je weet/voelt dat hij of zij eenzaam is. Ga in gesprek en doe dit meer dan een keer. Zo bouw je een waardevolle relatie op . Fleur dit gesprek op met een warme kop koffie of thee en een lekker LU koekje
  • Meld je aan als vrijwilliger bij CAW
  • Geef een extra (financieel) steuntje aan CAW
Neen, CAW is een groepering van 11 Vlaamse en Brusselse vzw’s, voornamelijk gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid en de lokale besturen.
Langs Franstalige kant is er niet één overkoepelende organisatie bezig met algemeen welzijn, maar er zijn verschillende organisatie die zich focussen op één bepaalde problematiek. Hieronder enkele voorbeelden van organisaties.
De actie is enkel geldig in België. Nederlandse consumenten kunnen zeker ook een Koekoekske delen om zo bij te dragen aan CAW in België.
Uiteraard kun je ook in Nederland bij verschillende hulporganisaties terecht die zich inzetten voor het welzijn van de hulpbehoevenden. Kijk op de website van Rijksoverheid of op EenTegenEenzaamheid.nl.
Indien je een leuk idee hebt hoe wij eenzaamheid nog verder kunnen bestrijden, aarzel dan zeker niet om ons een berichtje te sturen op Facebook of Instagram. We bekijken dit intern na en wie weet contacteren we je om het idee verder uit te werken.

Volg LU op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van
onze Koekoekskes actie.